Pe 23 septembrie s-a sărbătorit Ziua Internațională a Curățeniei, motiv de propagandă pentru primăria Voluntari prin organizarea unui concurs între școli pentru colectare selectivă. Conform comunicatului publicat de primărie, elevii din Voluntari au strâns 660 de kg de pet-uri. Un număr destul de mare, nu?
Considerăm că această acțiune nu trebuie să rămână doar la nivel de 1-2 zile pe an, ci trebuie să fie un proces permanent, de aceea primăria Voluntari trebuie să facă pasul următor și să înceapă procesul de colectare selectivă în instituțiile de învățământ din Voluntari.
Știm că toți angajații primăriei și consiliului local sunt foarte ocupați, de aceea USR Voluntari prezintă un proiect complet pentru colectarea selectivă în școli. Și fiind vorba de educația copiilor noștri, nu așteptăm până în 2020, ci prezentăm de acum acest proiect (avem și varianta a finală a HCL-ului pentru „doritori”).
La nivelul orașului Voluntari există o mică mișcare a primăriei pentru colectare selectivă prin Ecovol (https://ecovol.ro/reciclare/), dar acesta se referă la persoanele fizice și juridice de pe raza orașului Voluntari și nu la colectare selectivă în școli care are trei mari avantaje:
1. Reciclarea deseurilor în mod controlat
2. Obținerea de venituri de către școli din valorificarea deșeurilor
3. Educarea copiilor cu privire la modul corect de reciclare

Este important ca toate instituțiile coordonate de Primaria Voluntari să fie un exemplu în ceea ce privește colectarea selectivă. Prin urmare, propunem ca toate sălile de clasă din școli și gradinițe să fie utilate cu recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Recipientele vor avea următoarele culori, în funcţie de tipul de deşeuri colectate: albastru pentru deşeuri de hârtie şi carton, galben pentru deşeuri de metal şi plastic şi alb/verde pentru sticlă albă/colorată, în conformitate cu legea 132/ 2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice. De asemenea, este necesar ca in interiorul perimetrului împrejmuit al unității de învatamant să se realizeze un punct de colectare selectivă unde să fie aduse toate deșeurile din salile de clasa. Elevii pot fi de asemenea stimulați să colecteze selectiv și acasă și sș aducș deșeurile reciclate la punctul de colectare din cadrul școlii.

Maculatura.
Prețul de achitie variază intre între 0,10 şi 0,25 lei/kg. Pe piață sunt operatori mari care achiziționează maculatura, dar și operatori mai mici, în ambele situații aceștia fiind dipusi sș se deplaseze pentru a colecta desurile.
http://www.depozitmaculatura.ro/pret-kg-maculatura.html
http://www.vrancart.ro/index.php…
http://www.aytreciclare.ro/TRANSPORT-GRATUIT-a4_0.htm
http://ecoromambalaje.ro/informatii-publice/tarife/

Plastic.
Pentru peturile din plastic, prețul variaza intre 0.5 și 0.8 lei/kg. Și pe acest domeniu sunt destul de mulți operatori pe piață.
http://www.green-group.ro/ro/
https://colectaredeseuri.wordpress.com/
http://www.aytreciclare.ro/PLASTIC-PET-c30_0_1.htm

Similar sunt operatori care achiziționează deșeuri din sticla sau metal, prețurile fiind de 0.5 lei/kg pentru sticlă și 3 bani/bucată cutii/doze aluminiu.

Prin reciclare economisim energie, reducem poluarea, scadem cantitatea de gunoi, conservăm resursele naturale. În momentul de față Romania este pe ultimul loc în UE la capitolul reciclare, doar 5% din deșeuri ajungând să fie refolosite. Deşeurile municipale conţin toate tipurile de deşeuri şi numai în Bucureşti și Ilfov sunt generate peste 2.000 de tone de deşeuri menajere amestecate pe zi. Dintre acestea, 20% sunt deşeuri care pot fi valorificate prin reciclare.

Colectare selectivă în școli
Etichetat pe: